Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 08:46 - Национална Идея
Автор: bachym Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1481 Коментари: 4 Гласове:
2



 Тази сутрин щях да пиша за друго, но прочетох това:

 

http://dnes.dir.bg/2009/12/18/news5574822.html#sepultura

 

и реших да си запиша мислите по тази, как да я нарека, много важна за мен тема.

Не знам България да е признавала турско малцинство и докато търсех с google, попаднах и на това:

http://www.vmro-varna.com/news.php?item.42.8

 

 

http://petyr.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

 

 

http://e-vestnik.bg/5783

 

и почти се отказах да пиша.Аз всъщност искам да напиша книга за Турция.Защото да се пише за България е много трудно.Всичко е толкова объркано, че чак си губи смисъла.

В смисъл, отчайващо изглежда понякога, хаос направо.Колкото българи толкова мнения и претенции.То от една страна хубаво, ние българите от всичко разбираме, но основна идея трябва да има според мен.Национална идея за България трябва да има.

Но идея изключваща: турците вън, кой не се чувства българин да си ходи и т.н.

Такава национална идея която изключва към нещата да се подхожда на парче като паметника на братя Юзеирови например.

Ако не знаеш накъде си тръгнал едва ли ще стигнеш там където искаш, това се оправдава със страшна сила за нас и за нашата България.

Колко трудно поправими вреди нанесе възродителния процес,а в по-ново време изказвания и следвана конюнктурна политика от политици от днес до утре, ужас.

Заради един телерейтинг пък какво се прави, майко мила.Ако някой разбра след толкова пукотевица какво се случи и случва в с.Славяново „на си една работа”, както казваше баба ми Васила - лека и пръст(красива и природно интелигентна българка  беше).

От това което поне аз чук в надвикваницата около паметника в с.Славяново то той не трябваше да се събаря, ама категорично.Но национална идея няма.Закон има, но няма кой да го изпълни.Ако имаше национална идея, обществото щеше да реагира адекватно, а ако някой щеше да си позволи да създава обществено напрежение

щеше да бъде респектиран с цялата сила на държавата.За да се разбере, че я има държавата България.А на мен за сетен път ми става ясно, че все още е търси се.






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - нещата са изключително прости и ясни
19.12.2009 08:54
ти да си чул в Швейцария някой швейцарски гражданин да твърди че е италианец, немец или французин? Говорили на тези езици? Ами много хубаво. Но който има швейцарско поданство е швейцарец и нищо друго. Ако случайно се чувства нещо друго - може да си ходи в другото.
Не че нещо може да се каже за българските ни родолюбци - но като се замисля върху думата родо любя род и любя родя и любя има връзка с раждането. Та родил си се в България, по рождение си българин... Ако случайно решиш че си марсианец - никакъв проблем имаш шанс да псуваш майка си баща си дядо си и така до девето коляно че не са отишли на Марс за да получиш марсианско гражданство. Но нещата са променими. Винаги можеш да промениш родовата карма, като станеш космонавт и дори първият човек стъпил на Марс. Тогава ще можеш да излъчваш новини на марсиански. Ето, така се прави история!
цитирай
2. bachym - чисто и просто (като къпан милиционер)
19.12.2009 09:46
Нещата за съжаление не са толкова прости и ясни.
А и за хубаво де, животът е шарен.Ето и ти даваш пример с Швейцария. Швейцарците са били наемници през същите тези 500 години когато ние българите сме нямали своя държава. Четох една книга за Швейцария, написана от българка която е живяла 20 години там. и сега настръхвам като се сетя имаше там един момент.Отива генералът на швейцарските наемници при министъра на войната на Франция, за да иска да се изплатят закъснелите заплати. Министъра му казва: Срамота, та ако се съберат всички луидори които Франция е платила на швейцарците, ще се покрие пътя от Париж до Берн, а генеталът му отговаря, че ако се събере кръвта която швейцарците са пролели за Франция, ще се напълнят канавките на пътя от Париж до Берн.Сравненията ти не са много удачни според мен.Благодаря ти за коментара.
цитирай
3. weki1968 - da smo jivi i zdravi jo6 godina 100. ...
19.12.2009 10:37
da smo jivi i zdravi jo6 godina 100.da je pesma i vina i da nas 4uva bog.da su naj-ljepe jene uvjek pored nas.jer jivot e kratak i projui za 4as.
цитирай
4. joysii - Здрасти
08.03.2010 22:25
Прочети"Името ми е червен" на Орхан Памук.Все пак е носител на Нобелова награда за литература.Ще се потопиш в направо във времето за което се говори.Няма да се отърсиш от него известно време.Също и "Роксолана" на Павло Загребални.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив