Прочетен: 2354 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 02.12.2010 14:35
- България е малка страна и ... ! – чета по устните на жената в поредното сутрешно бистрене на нещата .
- Тая , дето се изявява във всички телевизии ...?! – веднага ескалирам гневно аз
- Съжалявам госпожо , но не искам и да ви зная ... ! – йогистки се поправям веднага.
- Какво , какво Камене ? – смее ми се Митака и си дръпва сладко от цигарата .
- Аман от тъпи шматки с микрофон и трибуна !? – още ми е гневно , направо яростно .
- България е толкова голяма , колкото са големи ... ! – високопарнича срещу Митака и си оправям дишането .
- Това са хора ... ? – започва бавно Митака .
- Тецаджии ! – прекъсвам го невъзпитано аз .
- Защо тецаджии ? – чуди се Митака
- Ами познавам такива !? От къщи , на автобуса в ТЕЦ-а , и обратно . И така цял живот .
- Сигурно ходят и другаде ?! – филолософи Митака .
- Ходят те , тецаджийска каста ! – непримирам аз .
- Сещам се за заводския дух на баща ми ?! – явно ще ми разказва Митака .
Вицовете , лафовете , закачките и футбола в обедната почивка . И така докато през осемдесетте , Тодор Живков не призова населението да се самозадоволява . И селянинът в баща ми се събуди . И той , шлосера седми разряд си купи кон и си направи каруца . Без да искам , и мен ме вкара в неговата игра .
Ритаме футбол в махалата , но аз напускам по някое време , яхвам велосипеда и минавам през всички хлебарници на Котел , според реда в който ги зареждат с хляб . Блъсканица , опашки , че дават по два хляба на човек . Що типов хляб изядоха прасетата .
- Позната ми е тази история ? – шегувам се с Митака аз .
- А сега и историята !
Като дойдеше Коледа , и кой като нас . Колим не едно , а две прасета .
Бащата се кефи , аз какво да правя , участвам , братчето се върти около баща ни , на тати наследника .
Малко преди това прочетох някъде , много четях тогава , една рецепта .
Нали знаеш на прасе какво се готви , а Каменчо ?
- Разбира се , осмянка със зеле ? – отговарям веднага аз .
- И ти си „бир парче” селянче като мен Камене !
- От с. Лиляк Търговишко ! – влизам му в тона аз .
- Та запомних за рецептата – „сушена осмянка” , за мезе ! И разправям на бащата , врънкам го да направим . На второто прасе ми уйдиса на акъла . Когато се получи , беше един от малкото пъти когато го видях да ме обича . Минаха години и един ден браточката ми разправя за някаква рецепта . Ха , той в живота си е прочел само книгата „Как да правим домашно вино и ракия” . Не я бил чел , казал му я един стар котлянин , мой учител по НВО в гимназията . На раздумка и салатка я написали на мазния вестник – „сушена осмянка”, стар котленски деликатес . Браточката така ми износваше и дрехите като се замисля сега – е , много си го обичам .
- Интересно ? – заинтересува ме вече накъде бие Митака .
- Минаха още години Каменчо , знаеш бях в Испания – гастарбайтер .
При братовчеда в Малага . Той готвач от класа ,работеше в италиански ресторант в Нерха , а аз в един автосервиз , момче за всичко .
И късно вечер си пийвахме по чупито испанска анасонка и замезвахме с пица за 12 евро , разрешаваха на братовчеда да си взима една за в къщи .
Гледам една вечер , отгоре на пицата едни познати колела от някакъв деликатес . Сезирам братовчеда за котленското мезе , и той му казва „името” – италиански деликатес , и пицата на негово име ?
- А сега де ? И ?
- Какво , и ? Това лято , влязохме за малко в Румъния .
В първия магазин в който влязох , за да разгледам етикетите на водата им , го имаше същия деликатес !
Разбра ли , усети ли Каменчо !?
- Усетих ! Миризма на кисело зеле , от мазите на „андижан” !? – хиля се на Митака да го подразня .
- И това е България , Камене !